Oldalak

2008. július 23., szerda

Negyedszeles Tornado Genakker az Olimpián


Néhány nappal ezelőtt a Holland Zwitserleven
Olimpia Tornado csapat -Booth és Nieuwenhuis - forradalmi újjítással rukkolt
elő a Tornado osztályban. Egyértelműen nagyon gyenge szél várható Qingdao-ban,
az olimpia vitorlázásra kijelölt helyszínén, ezért egy olyan új szabású genakkerrel
kísérleteznek, amely negyedszélben is alkalmazható. Lényegesen kevésbé öblös
vitorláról van szó, mint a hagyományos (értsd: az elmúlt 6-8 évben elterjedt) genakkerek,
12 csomó alatti szélben hatékonyan alkalmazható szél felé haladva is. Mitch
Booth és Pim Nieuwenhuis úgyvéli, hogy ez behozhatatlan előnyt fog jeléenteni
számukra a játékok alatt.



UpwindTGenakker2.jpg



 



 



 


„A mai délután volt az első alkalom, hogy a nyilvánosság előtt is megmutattuk a vitorlában rejlő potenciált” - kommentálja Mitch. Néhány szokatlanul erőszszeles nap után, ami egyáltalán nem jellemző erre a vidékre, ma végre optimálisak voltak a feltételek a vitorlához. 5-10 csomó közötti szél, hullámos víz és jó erős áramlás, tipikusan ugyan ez várható a játékok alatt. „Rendesen körbevitorláztuk a többi csapatot, aki a mai napon csatlakozott hozzánk edzeni, szerintem ma éjszaka komolyan vakargatni fogják a fejüket. 5-7 csomós szélben mindketten a trapézon lógtunk, miközben ők ücsörögtek a hajótesten.” Hónapokon keresztül sikerült a Booth és Nieuwenhuis párosnak titokban fejlesztenie az új fegyvert, a fejlesztésben az amerikai Jay Glaser tervező és az olasz Ullman Sails működött közre, valamint amerikai és Puertoricoi vitorlázók segítették a tesztelést. Gondosan távol tatottak maguktól mindenki mást.




„Maga a vitorla kb 7m2-tel kisebb, mint a hagyományos genakkerek, és nagyon lapos a profilja, emiatt használható negyedszélben is, miközben ellenfeleink csak raumban tudnak genakkerrel haladni ”. Hogy vajon kockázatos-e ez az ötlet, mi lesz, ha mégis komolyabb szél alakul ki a versenypályán, Mitch nyugodtan kommentálta, „nem számítunk erősszeles futamokra, egyébként nem választottul volna ezt az utat”.






UpwindTGenakker.jpg





Ami igaz az igaz, a kisszeles futamok nem a Mitch pályája. A brutálisan szeles tavalyi ausztrál F18 VB-n éppen hogy csak leszorult a dobogó legfelső fokáról, ám az idén Nigrán-ban a kisszeles napokon nem sikerült az élen mennie a többszörös világbajnok katamarán gurunak. (az erősszeles csütörtöki napon viszont az ő szele fújt, ott nagyon ment !)




Maga az alapötlet egyébként nem új, már a 90-es években is alkalmaztak ilyen szabású vitorlákat katamaránokon, illetve a Volvo 40-eseken (aminek a születésénél Mitch megint csak ott bábáskodott) szintén valami hasonló nagyon lapos genakkereket alkalmaznak. Hooternek szokták nevezni, a snuffer-korszak előtt annak is köszönhette népszerűségét, hogy egy fokroller szerű szerkezettel föl lehetett tekerni (még ha nem is valami szépen.)




Nem tudom, bejön-e nekik az ötlet, az alig lengő negyedszélben nagyon jól jön az a plusz 17m2 vitorla, de hogy mennyire fog hiányozni raumban az a 7m2 raumban, majd meglátjuk…